torek, 18. avgust 2009

55. Humus, vir nasega zdravja

Ni ga živega bitja, ki bi tako zanemarjalo svoje "gnezdo", kot ga homo sapiens ter ga zastruplja z raznimi kemikalijami in smrtonosnimi odpadki.

Da zemlja boleha, skoraj ne ozdravljivo, je bilo jasno ze Nobelovemu nagrajencu leta 1912, Dr Alexisu Carrelu. Francoski znanstvenik je svaril, da je rodovitna prst osnova za človekovo zivljenje. Nase edino upanje za zdravo človeštvo je, da ponovno vzpostavimo ravnovesje v prsti, izmuceni od modernega kmetovanja. Vso zivljenje, ki izvira iz prsti, bo glede na njeno rodovitnost, zdravo ali nezdravo. V bistvu vsa hrana izvira iz prsti.

Današnja prst je izmučena, izčrpana, bolna in zastrupljena s sintetičnimi kemikalijami. To vpliva na kvaliteto prehrane in le ta na človekovo zdravje. Podhranjenost izvira iz prsti. Človek potrebuje polnovredno prehrano, ki je lahko plod le rodovitne zdrave prsti. Minerali iz prsti nadzirajo metabolizem celic rastlin, živali in človeka. Razvoj bolezni je posledica porušenega ravnovesja mineralnih spojin v zraku, vodi in predvsem v prsti. Vkolikor se pojavi pomanjkanje spojin v prsti, je posledično pomanjkanje le teh prav tako v vodi in v prehrani.

Carrel poudarja, da umetna gnojila ne morajo izboljšati prsti. Ne učinkujejo na prst, temveč jih posrkajo rastline. Tako gnojila zastrupljajo kot prst kot rastline. Le naravni humus je podlaga za življenje. Rastline so čudoviti posredniki, preko katerih so snovi iz kamenin, ki jih mikroorganizmi pretvorijo v humus, dostopne človeku in živalim, za izgradnjo kosti, tkiva in krvi. Umetna gnojila pa prav nasprotno ne morejo ne tvoriti humusa in ga prav tako ne nadomestiti.
Uničijo njegove fizikalne lastnosti in s tem njegovo življenje.

Kemična gnojila dodana prsti, se topijo in vezejo z ze obstoječimi minerali. Nove spojine preobremenijo rastlino in ji porušijo zdravo ravnovesje. Preostale spojine se v prsti nalagajo kot strupi.
Pognojene rastline morda izgledajo bujnejše, čemu je razlog vodeno tkivo, ki je bolj dovzetno za bolezni ter trpi za pomanjkanjem beljakovin.

S povečevanjem pridelka, na izčrpani zemlji, ki se ji ne povrnejo vsi potrebni elementi, se vedno bolj oddaljujemo od naravne prehrane. Današnja prehrana je povsem ponarejena in nenaravna. Bistveni hranilni elementi se uničijo z barvanjem, beljenjem, gretjem in konzerviranjem.
Samo ljudje, ki so živeli pred drugo svetovno vojno, vedo, da so takraten kruh, sadje, zelenjava in meso izgledali drugače. Količina pridelka se je podvojila ali potrojila a njegova hranilna vrednost je vidno izginila.
Vodilnega pomena je videz pridelka, ki pa ni nic bolj poln življenja, kot voščene lutke v muzeju Madame Toussaud.

Obilje se ne pomeni, da hrana vsebuje vse potrebne količine vitaminov in mineralov. Današnji problem človeštva je podhranjenost. Vzporedno se veča obolelost za rakom ter boleznimi srca in ožilja, levkemijo, diabetesom... Večina bolezni, ki pestijo človeštvo, se je pojavila sele v 19. in 20. stoletju. Vsi baypassi, presaditve organov, kemoterapije in obsevanja ne rešijo osnovne težave, temveč le polnijo blagajne zdravstvu.
Zal večina zdravnikov ve zelo malo o pomenu prehrane za človeka. Ta predmet namenoma ni prisoten pri njihovem študiju.

Večina današnjih bolezni je posledica strupenih kemikalij vnesenih v okolje z industrijsko revolucijo; kemikalije kot so kloridi, premog in njegovi derivati, nafta, zdravila in se in se. Okuženi so voda, zrak in tla, preko njih rastline in živali ter z njimi se človek. V razvitem svetu pravzaprav ni več ciste vode ali prsti; toksini so v vodi, ki jo pijemo in v zraku, ki ga dihamo. Sadje, zelenjava, ribe, perutnina, jajca, mlečni izdelki so vsi zastrupljeni.
Materino mleko se ne bi moglo legalno prodajati v supermarketu, ne bi prestalo testa o varni prehrani!

Pomembno se je zaščititi pred boleznijo, namesto kasneje zdraviti njene znake.
Večina ljudi se danes počuti nemočnih in imajo občutek, da ne morejo prevzeti nadzora nad svojim zivljenjem. Ne zavedajo se možnosti, da lahko zaživijo vitalno in zdravo življenje.
Rešitev je možno najti v razvijajoči se Permakulturi, ki ima vedno več privržencev po vsemu svetu.



Kratek povzetek uvoda v knjigo Petra Tompkinsa in Christopherja Birda: "Secrets Of The Soil" ( skrivnosti prsti)

Ni komentarjev: