petek, 14. maj 2010

94. Viktorija Boutenko o zelenih kašastih sokovih

http://aljatasi.com/2010/03/viktorija-boutenko-o-zelenih-kasastih-sokovih/

Viktorija Boutenko je povsem običajna ženska. In mati. Ker je Rusinja, zelo rada je, še posebej zvečer, ko je utrujena, priznava. Ko je z družino emigrirala v ZDA, je simbol svobode ugledala na polnih policah v supermarketu. V dveh letih uživanja te svobode se je zredila na 135 kilogramov in zbolela za srčno aritmijo. Možu Igorju so zaradi težav s ščitnico zdravniki napovedali le še dva meseca življenja. Hčerka Varja je postala astmatičarka, sin Sergej pa sladkorni bolnik. Ker mu Viktorija ni želela dajati injekcij inzulina, ji je socialna služba zagrozila, da bo sina dala v rejo, njo pa v zapor.

Dan, ko je izključila štedilnik, je bil najsrečnejši v Viktorijinem življenju. Boutenkovi so se s surovo hrano pozdravili in svoje izkušnje opisali v knjigi Družina presnojedcev. Po sedmih letih pa so se začele težave. Presne hrane so se naveličali, vračati so se začele tudi zdravstvene težave (na primer z zobmi). Viktorija se je spet lotila raziskovanja. In iznašla recept za zelene kašaste sokove.


Čudežno zelenje
Zelenje je nova prehranska kategorija, ki jo je uvedla prav Boutenkova. To ni ne sadje ne zelenjava, ampak zeleni listi rastlin (na primer listi korenja, rdeče pese ali repe, pa tudi vsi drugi zeleni listi užitnih rastlin, na primer koprive, zelišč ali dreves). Izbira je pestra, in tudi sicer je dobro uživati vsaj nekaj vrst zelenja, ne samo ene, svetuje Boutenkova. Sama se je pri iskanju primerne hrane zgledovala po šimpanzih, ki so genetsko zelo podobni človeku. Njihova prehrana je sestavljena iz polovice sadja, nekaj manj zelenja in cvetja, majhen odstotek pa predstavljajo insekti in lubje.
Ker zelenja ni nihče resneje proučeval, je bila Boutenkova šokirana, ko je odkrila, koliko več vitaminov in mineralov vsebujejo na primer listi rdeče pese v primerjavi z gomoljem. Slednji ima več le kalorij, ogljikovih hidratov in maščob, medtem ko imajo listi kar 2000-krat več vitamina K, 200-krat več vitamina A itn. Največ hranil vsebujejo listi mladih rastlin, preden te zacvetijo.


Sokovi, bogati z vlakninami

Za pripravo zelenih kašastih sokov po receptu Viktorije Boutenko (pol zelenja, pol sadja in voda) potrebujemo dober mešalnik z močjo vsaj tisoč vatov. Enega najboljših in v svoji kategoriji najcenejših na tržišču si lahko ogledate na spletni strani http://www.thehealthylivingshow.com/ . Prednost kašastih sokov v primerjavi z običajno zelenjavo je v tem, da z mešalnikom razbijemo trdo celulozno ovojnico in tako naše telo laže vsrka hranilne snovi, ki so v listih. Da bi zelene liste sami prežvečili, potrebujemo dobre modrostne zobe, veliko časa in potrpljenja ter dovolj želodčne kisline (kar pri večini ljudi ni slučaj), tako da bi brez pomoči mešalnika težko zaužili zadostno količino zelenja. V primerjavi s sokovi, ki jih stisnemo v sokovniku, pa naj bi bili kašasti sokovi, pripravljeni v mešalniku, boljši zato, ker vsebujejo tudi vlaknine, ki kot goba posrkajo toksine v telesu. Za pripravo kašastih sokov v mešalniku potrebujemo tudi bistveno manj časa, vsega nekaj minut. Prebava se izboljša, po nekaj dneh uživanja teh sokov pa lahko izkusimo klasične simptome razstrupljanja, kot so glavobol, utrujenost itd. Zato Boutenkova priporoča čiščenje črevesja (klistir dvakrat ali trikrat, kolonhidroterapija). Zeleni kašasti sokovi naj bi bili po njenem mnenju tako zdravilni zato, ker odpravijo dva poglavitna vzroka vseh bolezni: zastrupljenost telesa in pomanjkanje hranil, za katerim trpimo, ker uživamo osiromašeno hrano, na primer rafinirano moko in sladkor.


Moramo jesti živalske beljakovine?


“Ne. Problem lahko nastane samo zaradi pomanjkanja vitamina B12. O tem sem opravila raziskavo in ugotovila, da tisti, ki uživajo ekološko pridelano presno hrano in je pred uporabo ne operejo, nimajo pomanjkanja vitamina B12. Če torej pojemo nekaj umazanije, bakterij in insektov v ekološko pridelanem zrelem sadju, smo rešili še zadnji problem. Vse druge potrebne hranilne snovi namreč v obilju najdemo v zelenju. Bojimo se parazitov, premalo pa se bojimo kemikalij. Sicer pa, prosim, ne verjemite mi na besedo. Poskusite in se prepričajte sami. Dva tedna uživajte zelene kašaste sokove, in če se boste počutili bolje, jih uživajte še naprej.”

 
Tri knjige v slovenščini

V slovenskem prevodu so izšle tri knjige Viktorije Boutenko, vse pri založbi Aura: Družina presnojedcev, Zeleno za življenje in Dvanajst korakov do presne hrane. Boutenkova je sicer napisala več knjig (prodala jih je okrog četrt milijona), najuspešnejša med njimi pa je Zeleno za življenje, v kateri je izdala recept za zelene kašaste sokove in je prevedena v 24 jezikov.

 
ALJA TASI


Boutenko family, also known as the Raw Family:
http://www.rawfamily.com/




Ni komentarjev: