torek, 24. november 2009

72. Preventiva H1N1

Edina »vrata« za vstop virusa so nosnice in usta /grlo.
V globalni epidemiji te vrste, se je skoraj nemogoče izogniti stiku z virusom H1N1, kljub vsej pazljivosti. Stik s H1N1 ni toliko problem, kot je problem njegovo širjenje.

Dokler ste še zdravi in nimate nikakršnih simptomov H1N1 infekcije, s ciljem preventive širjenja, blažitve simptomov in razvoja sekundarnih infekcij, nekaj zelo enostavnih korakov, ki niso dovolj poudarjeni v javnih medijih, a se jih lahko uporabi (- namesto da se »osredotočite« na to, kako priti do cepiva N95 ali Tamifluja):

1. Pogosto pranje rok – obvezno, znano že vsem!

2. Pristop "Roke stran od obraza"! Kontrolirajte se in se čim manj dotikajte obraza z rokami (edino če nameravate jesti – tu je seveda pribor(!)ali ko se umivate). Oklofutali pa se najbrž ne boste. ;o)

3. Dvakrat dnevno izpirajte grlo s slano vodo (ali pa z Listerini če ne zaupate soli)...
H1N1 rabi 2-3 dni po iniciirani infekciji v grlu /nosni votlini, da se razmnoži in pokaže karakteristične simptome. Enostavno izpiranje preprečuje širjenje. Na nek način ima izpiranje s slano vodo enak učinek na zdravo osebo, kot ga ima Tamiflu na inficirano. Ne podcenjujte te enostavne, močne in poceni preventivne metode!

4. Podobno z zgoraj navedenimi 3 točkami, čistite vaše nosnice najmanj enkrat dnevno s toplo slano vodo.
Ne more biti vsakdo dober v Jala Neti ali Sutra Neti (zelo dobra Yoga asanas, za čiščenje nosnih votlin), je pa močno izpihanje nosu in brisanje obeh nosnih votlin z vato močno natopljeno v topli slani vodi zelo učinkovito pri zniževanju virusnega širjenja.

5. Okrepite svojo naravno odpornost s hrano, ki je bogata z vitaminom C (predvsem citrusi in zelenjava).
Če imate dodatke v obliki tablet vitamina C, preverite, da vsebujejo le-te tudi cink, ki poveča absorpcijo vitamina v telo.

6. Pijte kar največ toplih napitkov (čaj, tudi kava in drugo).
Topli napitki imajo enak efekt kot izpiranje, vendar v nasprotni smeri. Oni izpirajo oz. »odplaknejo« razmnožene viruse iz grla v želodec, kjer le-ti ne morejo preživeti, se razmnoževati ali nam drugače škodovati.

Posredujte še komu to obvestilo. Nikoli ne veste, kdo se je pripravljen sam obvarovati pred virusom in morda ostati ŽIV zaradi tega…

Ni komentarjev: