nedelja, 10. januar 2010

78. Superfoods

http://livesuperfoods.com/powders.html

http://www.raw-chocolate.net/superfoods.php

“Superhrana” (superfoods) imenujejo energetsko hrano, ki je bogata z vitamini, minerali, encimi in antioksidanti ter izboljšuje naše zdravje.


MACA POWDER

Maca je Inkovska superhrana, korenina podobna krompirju, ki raste v Peruju na višini 4000m. Je enrgijsko zelo bogata in jo priporočajo strastnim “kofetarjem”; da jutranjo kavo zamenjajo z zeliščnim čajem, kateremu primešajo žlicko mace v prahu.

Maca vsebuje zelo visoko koncentracijo vitaminov, mineralov, encimov in pomembnih antioksidantov (zavirajo staranje celic). Bogata je z vitamin B-kompleksa (energijski vitamini) in je za vegeterijance vir vitamina B-12. Vsebuje še kalcij in magnezij, kar pomaga pri revmatizmu.

Maca uravnava delovanje hormonov in žlez z notranjim izlocanjem; hipotalamusa in hipofize, ki uravnvata preostale žleze. Hormoni vplivajo na naše razpoloženje, rast, spolni razvoj in igrajo vlogo pri raznih boleznih, kot sta npr. rak in depresija.

Maca je priporočljiva pri hormonskih težavah, ki se odražajo pri PMS in menopavzi. Pravtako izboljšuje plodnost in dviguje libido, posebno pri moških.

Podpira imunski sistem, zvisuje energijo ter nas oživlja mentalno in psihično.

Doziranje: priporočljivo je začeti s pol žličke na dan, ki jo lahko primešamo čaju, raznim serviranim juham in napitkom. Za Perujce je to hrana, ki jo uživajo v neomejenih količinah, saj nima nobenih toksičnih ali stranskih učinkov.


MESQUITE POWDER

Plodovi, zmleti v prah so predstavljali pomemben vir prehrane že Indijancem. Uporabljali so ga kot moko ali sladilo in pripravljali fermentirano alkoholno pijačo.
Danes je zaradi karamelnega priokusa zelo cenjen dodatek napitkom (shake, smoothie), dobro se ujema s kakavom in maco.

Mesquite je zelo učinkovit pri uravnavanju sladkorja v krvi. Vsebovani sladkor je fruktoza, ki ne potrebuje inzulina za prebavo. Zaradi visoke vsebnosti vlaknin (25%) se prebavlja počasneje od večine žitaric in s tem preprečuje velika nihanja sladkorja v krvi.

Je zelo bogat s kalcijem, magnezijem, kalijem, železom in cinkom.

Ni komentarjev: