ponedeljek, 30. marec 2009

38. Deklaracija o ženskih pravicah pri rojevanju

http://www.ringingcedarsofrussia.org/theearth/ringing-cedars/kins-domains-edinaya-rossiya-2009-jan.html

1. Vsaka ženska ima pravico do svete, čudovite, globoke in ljubeče izkušnje ob porodu, ki nikoli ne bi smel izpasti kot nepomembna rutina.

2. Rojstvo se mora odvijati v zasebnosti. Ženska ima pravico do edinstvenega poroda, sama naj izbira položaje rojevanja, ne glede na odobravanje prisotnih. Ima pravico zavrniti prisotnost kogarkoli; zdravstvenega osebja, babic, družinskih članov, prijateljev.

3. Ženska ima pravico reči NE, če razume nameravane posege in jih ne odobrava. Njihove odločitve morajo biti spoštovane pri zdravstvenem osebju.

4. Vse ženske morajo biti fizično varne pri porodu. Uporaba instrumentov, kot so škarje, noži, igle, prsti, nevarne droge,... lahko povzroči resne poškodbe ženskega telesa. posebno kadar izrazi zeljo za naravno rojstvo.

5. Vsi novorojenčki prav tako ne bi smeli biti poškodovani, med ali po porodu. Razni pripomočki lahko pustijo s svojo uporabo trajne posledice.

6. Vsaka ženska ima pravico do popolnega dostopa podatkov. Vedeti mora za vse možne postopke in možne nevarnosti poškodb. Morala bi biti obveščena o pomanjkljivostih rojevanja v porodnišnici, o varnem porodu na domu in o rojevanju v vodi, ki omogoča lajšanje bolečin.

7. Povzročanje poškodb dojenčkom v materinem telesu se mora priznati kot kriminalno dejanje.

8. Vse ženske bi morale imeti enostaven dostop do informacij o naravnem rojevanju na domu in možnost se nanj pripraviti. Vedeti morajo, da porod ni nevaren biološki proces, temveč naraven in poln zadovoljstva.

9. Ženska ima pravico sama izbirati kraj poroda in odločati kdo bo pri le temu prisostvoval.

10. Vsaka zenska ima pravico dostopa do svoje kartoteke.

11. Novorojenček je del matere. Mati ga ima pravico pestovati v spoštljivi tišini kolikor dolgo si želi. Pestovanje druge osebe v prvih urah rojstva je zelo nepriporočljivo.

12. Nadaljnje informacije o dojenju morajo biti dostopne vsem ženskam.

13. Pravice matere so neizpodbitne, ne glede na vladni sistem, moškega partnerja, zdravstveno osebje ali kateregakoli posameznika ali skupino, katerih interesi niso v skladu z materinim razumevanjem otrokove varnosti.

http://www.youtube.com/watch?v=4grRewQ-AQ0&feature=related

Rojstvo ni varno, dokler so želje rojevajočih mater sekundarne od tistih, ki porodu asistirajo.

Vsaka ženska mora zahtevati svoje pravice, nihče ji jih ne bo dal prostovoljno.

Vsaka razsvetljena ženska naj informira preostale ženske o njim pripadajočih pravicah.

Ni komentarjev: