nedelja, 27. julij 2008

16 Sporočilo Živalskega Sveta

Scott Alexander King: 'Animal Messenger'

Knjiga je posvečena vsem ljudem na Materi Zemlji, v pričakovanju dne, ko bomo vsi kot eden, svobodni rasizma, spolnega razločevanja, terorizma in vsega kar nas ločuje ter vsem živalim, ki so se nesebično žrtvovale človeku, da jih izkorišča v imenu 'lepote in mode', znanosti, medicine, nastopaštva in religije; v upanju, da se nam dvigne kolektivna zavest ter se zavemo svojih zmot, dokler je se čas, da se reši mnoge živalske vrste pred izumrtjem.

Avtor izraža globoko spoštovanje živalim in čuti njihovo duhovno povezanost s človekom. Želi nas osvestiti, da živali ne bi sprejemali kot ljubljenčkov, temveč, kot nosilce skrivnostnih sporočil. Prav tako je v vsakem posamezniku prisoten spremljevalec, živalski duh.

Le redki posamezniki se zavedajo izginevanja živalskih vrst z uporabo zemljišč, izkoriščanjem naravnih virov, s klimatskimi spremembami, z gradnjo urbanih naselij, naraščanjem populacije in odpadkov.
Krčenje gozdov, širjenje agrarnih zemljišč ter ogrevanje ozračja povzroča selitev in izumiranje. Posledice uporabe pesticidov so mutacije in neplodnost živalskih vrst.
Živali iščejo zavetje v bližini naselij, kjer so napadene iz človekovega strahu za življenje in imetje.

Ljudje že stoletja trgujejo z živalmi. Izkoriščene so za hrano, oblačila in občudovanje.
Ali veste da so bile zelo redke živalske vrste prodane kot 'eksotični' ljubljenčki?
In da se na črnem trgu prodaja razne specialitete?
Gorilje meso, medvedje sape (odrezane brez anestetikov) , plavuti morskih psov (ponavadi odrezane se živim) se servirajo na porokah, zabavah in poslovnih večerjah. Mnogi vidijo to kot privilegij elite, bogatih in oblasti, ponosno servirajo ilegalno in nemoralno hrano, z namenom impresionirati goste.

Ogromno živali je izkoriščenih v namen kitajske medicine. Kot kaže so človeška življenja pomembnejša od življenja živali. Tiger, katerih organi se uporabljajo v medicini, je na robu izumrtja.

V medicinske namene pobijajo medvede, ki so prav tako zelo donosna specialiteta ter pripravni cirkusantje.

Tjulnom živim odirajo kožo, da se od mraza ne strdi, ter jih še žive vržejo nazaj v morje, zato da se lahko petične dame sprehajajo v krznu.

In se, in se,...

Kaj lahko sam prispevaš?

  • Bojkotiraj potujoče šove z nastopajočimi živalmi, ki so ponavadi zanemarjene in zlorabljene.
  • Nikoli ne kupi divje živali za ljubljenčka.
  • Osveščaj okolico s sredstvi medijev, piši dopise vladam.
  • Prebujaj zavest otrokom doma in v šoli, glede razumevanja živali.
  • Kupuj produkte katerih ovoji ne bodo končali na smetiščih, ki predstavljajo krčenje življenjskega prostora živali.
  • Na vrtu posadi grmičevje, ki bo dajalo zavetje raznim pticam in manjšim sesalcem. V hudih zimah jih hrani s semeni.
  • Postavi jim vodno kopel in svežo vodo.
  • Izogibaj se uporabe kemikalij v svojem domu in okoli njega.
  • Ne kupuj izdelkov testiranih na živalih.

V knjigi boste našli sporočila, ki nam jih prinašajo različne živali z vsega sveta.

Andy Bogart je sodobni šaman, ki se je šolal pri ameriških Indijancih.

V njegovi knjigi o sanjah lahko preberete naslednjo spodbudo kako lahko razumemo sporočilo, ki nam ga prinaša žival, pa naj bo to v živo ali v sanjah.

Razumevanje ptic

Po svetu so razširjene zgodbe o ljudeh, ki so se spremenili v ptice. Zakaj ne bi še sami poskusili s pomočjo naslednje meditacije?

Predstavljaj si, da si v magični deželi, kjer je vse mogoče. Zaprosi, da začutiš energijo ptice in se začneš spreminjati vanjo. Predstavljaj si, da se tvoje roke spremenijo v krila, tvoje noge postanejo kremplji, usta kljun. Presenečen boš kako je svet povsem drugačen s ptičje perspektive. Nekaj časa se sprehajaj in opazuj okolico. Ko si seznanjen s svojo okolico s tal, se lahko odločiš poleteti. Razpri svoja krila in začuti zrak ujet med perjem in se lahkotno odrini s tal. Prepusti se vetru in poleti vse višje. Oglej si svet s ptičje perspektive. Miselno zabeleži vsa svoja občutja in doživljanje, saj to ti bo pomagalo razumeti, kar nam sporočajo ptice. Ko čutiš, da si preživel dovolj časa kot ptica, lahkotno pristani. Predstavljaj si, da se vračaš v svojo obliko in se počasi vrni v ta svet. Ko boš v naslednjih sanjah sanjal, da si ptica, bos gledal na svoje sanje z nove perspektive.

1 komentar:

mirč pravi ...

Kdaj se bo človek zavedal, da je planet Zemljo dobil v souporabo ne pa v izrabo in uničenje? Po razvoju, iteligenci... tako visoko, po odnosu do modrega planeta pa na dnu.Koliko živalskih in rastlinskih vrst bo še moralo izginit, do kakšnih klimatskih sprememb še naj pride, da bo človeško bitje spoznalo, da je nekaj hudo narobe?