četrtek, 7. avgust 2008

19 Prisotnost

Mirč, sem vesela, da si eden iz manjšine, ki spoštuje naravo in do nje pristopa s toliko občudovanja in ljubezni. Zelo se razveselim tvojih fotk pokrajin in živali.

Prijatelj lovec, eden redkih lovcev, ki je spoštoval naravo, ne pa kopičil trofeje, je vedno govoril, da smo umetno ustvarjena vrsta, saj se ne vklapljamo v ekosistem. Česarkoli se dotaknemo, vse uničimo.
V današnjem času, ko smo vse manj direktno odvisni od narave (ni nam potrebno na lov za hrano in obleko), smo vse manj povezani z njo. Naša inteligenca v službi našega ega, ki ne vidi dlje kot do konice lastnega nosu, nas je začela ogrožati, namesto nam služiti. Obnašamo se, kot da je vse naša last in na razpolago zgolj našim užitkom. Zaradi predsodkov ali pa iz objestništva pomorimo vse kar nam prekriža pot. Pobijamo mravljice, ker so prišle po naš sladkor. Zastrupljamo ptice in razne glodavce, ker kradejo naš pridelek. Mi si kopičimo dobičke in na drugi strani smeti, živali pa izumirajo zaradi pomanjkanja hrane in življenjskega prostora.

Ko se odločimo "uživati" v naravi, se seveda po možnosti odpravimo s celo tolpo, da nam ne bo dolgčas. Damo si duška in vpijemo na vse grlo, tudi brez glasnega radia ne gre; vsaj tukaj se sosed ne bo pritožil. Pomendramo in povozimo vso rastje, saj za nas nima nobenega pomena. Vkolikor našo pot prekriža kakšna prestrašena žival, smo nejevoljni, le kako se nas upa motiti pri naši popolni zabavi.
Poglejte na to z drugega zornega kota. Kako bi se vi počutili, če bi nekdo nepovabljen vdrl v vašo dnevno sobo in začel razgrajati in uničevat vse kar mu ne bi ugajalo. Po možnosti bi vas izgnal, ker niste navdušeni nad njegovim nenapovedanim obiskom in za sabo seveda pustil cel kup smeti.

Skrajni čas je, da se zavemo, da smo eno. Ne samo, da smo povezani, vsako najmanjše bitje ima svojo "zgodbo", iz katere bi se lahko s pozornim opazovanje ogromno naučili.

Zanimivo mi je bilo prebrati nauk indijanskega šamana Dona Miguela Ruiza v knjigi z naslovom "Beyond Fear: Toltec Guide to Freedom and Joy" . Razlaga, da je Zemlja ogromno živo bitje, vse kar je v njenem sklopu, pa so kot organi v našem telesu. Mi smo zgolj pomanjšana verzija takšnega organizma.
Vkolikor nek organ ne opravlja svoje funkcije, se pojavi bolezen. In Zemlja je trenutno zelo nezdrava, kar se odraža v vremenskih spremembah in naravnih katastrofah.

Po eni strani nam naš ego pripisuje pomembnost, ki nam ne pripada, saj smo le delček celote, po drugi strani, pa se ne zavedamo grozljivih posledic, ki jih ima vsako najmanjše dejanje vsakega posameznika. Ne le dejanje, že ena sama drobcena hipna misel.

Ni komentarjev: